Terug naar de vorige pagina

Probiotica

Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst

per pagina

Probiotica

Probiotica zijn voedingsmiddelen of supplementen met levende micro-organismen die een positieve invloed hebben op de darmflora en de algehele weerstand. Het begrip probiotica of, in enkelvoud, probioticum kan vertaald worden als “voor het leven”. In de volksmond is de term ‘goede bacterien’ voor probiotica ook wel gebruikelijk.

Probiotica zijn dus levende kleine organismen oftewel gunstige bacteriën. Als men probiotica in voldoende hoeveelheden inneemt dan heeft dit een positief effect op de gezondheid. Probiotica herstelt het evenwicht van onze darmflora. Hierdoor zijn onze darmen beschermd tegen bacteriën, virussen en andere toxische producten en ontwikkelen wij een beter immuunsysteem.

De meest voorkomende vormen van micro-organismen die worden gebruikt als probiotica zijn de melkzuurbacteriën (LAB) en bifidobacteriën. Ook kunnen er bepaalde gisten en bacillen nuttig zijn.

Toen probiotica net bekend was aan het begin van de twintigste eeuw werd er gedacht dat het een gunstig effect had op de gastheer door een beter intestinaal evenwicht. Tegenwoordig zijn er specifieke effecten onderzocht en gedocumenteerd over probiotica. Hieruit blijkt dat probiotica verlichting geeft bij chronische intestinale ziekten en dat het een behandelend effect heeft op geïnduceerde diarree, infecties aan de urinewegen en atopische ziektes.

 

Hoe werken probiotica / probioticum?

Bacteriën hebben een reputatie voor het veroorzaken van ziektes. Het idee dat wij deze bacteriën slikken om een gunstig effect op onze gezondheid te stimuleren lijkt dus letterlijk en figuurlijk moeilijk te slikken. Wat men vaak niet beseft is dat er slechte en gunstige bacteriën bestaan. Probiotica zijn levende micro-organismen oftewel gunstige bacteriën. Wetenschappelijk bewijs heeft bewezen dat je ziektes kunt voorkomen en behandelen door het eten van bepaalde voedingsmiddelen en supplementen die probioticum bevatten.

Naar schatting leven er zo’n honderd biljoen micro-organismen in elke normale gezonde darm. Deze micro-organismen maken ons in het algemeen niet ziek. De meeste daarvan zijn nuttig. Als men probiotica inneemt komen deze gunstige bacteriën in onze darmen. Deze micro-organismen houden de schadelijke micro-organismen in bedwang. Hierdoor dragen zij bij aan een betere spijsvertering en de opname van voedingsstoffen in ons lichaam waardoor het immuunsysteem verbeterd wordt.

 

Wanneer probiotica gebruiken?

Probiotica word vaak gebruikt voor het volgende:

  • Gezondheidsbevorderend effect.
  • Herstel en verbetering van de darmflora.
  • Beter immuunsysteem waarbij je beter bestand bent tegen virussen en andere ziekteverwekkers.

Daarnaast zijn er specifieke effecten onderzocht en blijkt het dat probiotica verlichting geeft bij chronische ziekten, preventie en behandeling van diarree, infecties en ziektes. Het draagt dus bij aan de totale gezondheid van de mens.

vitamine d en multivitamine   Bezig met laden...